![Lody włoskie](/media/lib/14/1188899848_269606-c53d11f1348c6f506e103cc51929fcc3.jpeg)
Włosi wynaleźli idealne lody
4 września 2007, 09:53Włoscy specjaliści ds. żywienia z Uniwersytetu Katolickiego w Piacenzie twierdzą, że opracowali lody, które idealnie wpasowują się w zdrową dietę śródziemnomorską. Zespół Attilia Del Re pracował nad nim aż pół roku.
![](/media/lib/307/n-cwiczenia-70362fa678073dde7d98e9d68a4749d8.jpg)
Poprawiając wydolność krążeniowo-oddechową, ćwiczenia mogą zwiększać bioróżnorodność mikrobiomu
15 lutego 2019, 12:38Ćwiczenia mogą korzystnie wpływać na zdrowie, zwiększając bioróżnorodność mikrobiomu jelitowego.
![Czili](/media/lib/63/papryczka-czili-chili-pepper-afef0553ec68b3b53ac40480ada25d52.jpg)
Wytapianie tłuszczyku… papryczką?
29 kwietnia 2010, 09:19Kapsaicynę, która chroni papryczki przez zjadaniem przez szkodniki, ludzie cenią za smak. Jej miłośnicy wiedzą, że nie tylko pali ona w gębie, ale może też powodować intensywne pocenie się. Może więc dałoby się wykorzystać papryczki chili w diecie odchudzającej?
Superskuteczny duet: brokuły i pomidory
16 stycznia 2007, 18:42Jedzenie pomidorów i brokułów w jednym posiłku pomaga zwalczyć nowotwór prostaty. Nowe badania sugerują, że jeśli oba warzywa współwystępują w diecie, są skuteczniejsze niż jedzone osobno.
![](/media/lib/228/n-karmnik-3e578577e0d907d069c4db3deedcf1d6.jpg)
Ryzykowne korzystanie z karmników
21 września 2015, 05:07Zięby, które wolą korzystać z karmników niż z naturalnych źródeł pożywienia, z większym prawdopodobieństwem zarażają się zapaleniem spojówek. Co więcej, szybciej zarażają też nią innych członków swojego stada
![© Andre Karwath, Creative Commons](/media/lib/17/1193329538_100344-6c7356a77cbf1f2ba0dc555e14b480e0.jpeg)
Skąd efekt jo-jo?
25 października 2007, 16:22Psycholodzy stwierdzili, że kobiety opierające się chęci zjedzenia czegoś smacznego pochłaniają w efekcie większe porcje. Naukowcy uważają, że ich odkrycie może pomóc w wyjaśnieniu efektu jo-jo oraz epizodów objadania się po wcześniejszym przestrzeganiu diety.
![](/media/lib/337/n-warzywa-307741e177be7ffba9a0ba2668f2a50e.jpg)
Mniejsza ilość aminokwasów siarkowych = niższe ryzyko kardiometaboliczne?
3 lutego 2020, 14:32Dieta roślinna może być kluczem do obniżenia ryzyka chorób serca. Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii stwierdzili, że dieta z obniżoną ilością aminokwasów siarkowych - które występują w pokarmach wysokobiałkowych, takich jak mięso, nabiał, orzechy czy soja - koreluje z niższym ryzykiem chorób układu sercowo-naczyniowego.
![Słodzik](/media/lib/64/sweetener-slodzik-7eb89ad714f93d8a538ac188afbe191b.jpg)
Jak zlikwidować gorzki posmak
28 maja 2010, 21:46Syntetyczne słodziki są dla wielu osób koniecznością. Niestety, dla wielu z nich słodziki pozostawiają po sobie nieprzyjemny gorzki posmak. Do tej pory wybór był tylko: spożywać ze wstrętem, lub w ogóle zrezygnować ze słodzenia. Może niedługo będzie inaczej.
Otyłość z braku tłuszczów
29 stycznia 2007, 10:22Brzmi to nieprawdopodobnie, ale jednak... Dzieci, które jedzą za mało tłuszczów, mogą stać się osobami z nadwagą. Badacze ze Szwecji odkryli, że spożywanie właściwego ich rodzaju pozwala utrzymać wagę w normie.
![](/media/lib/236/n-danie-ddcadcba8a9b6d1f923f8a224fa62a23.jpg)
Jak się najesz, tak się wyśpisz
15 stycznia 2016, 11:31Najnowsze badania wykazały, że jedzenie mniejszych ilości błonnika, a większych tłuszczów nasyconych i cukru wiąże się z lżejszym, mniej regenerującym i bardziej zaburzonym snem.